complex trauma moon consultancy apk cursus
Mirjam Veltman
0

Complex trauma en de partnerrelatie

0

complex trauma moon consultancy apk cursus

Wat betekent complex trauma?


Complex trauma, ook wel bekend als complexe PTSS, ontstaat meestal door langdurige blootstelling aan psychische, emotionele, of lichamelijke mishandeling zonder ontsnappingsmogelijkheid voor de persoon. Het is een diepgaand probleem met symptomen zoals diepe angst om mensen te vertrouwen, moeite met emotieregulatie, eenzaamheid, herbelevingen, extreme alertheid, gebrek aan hoop, machteloosheid, zoeken naar een redder, dissociatie, chronisch verdriet, spierspanning, gevoel van falen en diepe schaamte.


Complex trauma en de partnerrelatie


In een partnerrelatie met complex trauma is er een extra uitdaging. Het komt voort uit onveilige hechting met verzorgers in de kindertijd, wat leidt tot bindings- en verlatingsangst bij het aangaan van verbindingen in de relatie. Partners delen vaak meer negatieve dan positieve ervaringen, waardoor de niet-getraumatiseerde partner zich machteloos kan voelen. Proberen de verbinding te herstellen kan leiden tot wanhoop en machteloosheid.


Wat heeft een trauma-overlever nodig?


Mensen met complex trauma hebben behoefte aan fundamentele veiligheid, vooral in een liefdesrelatie. Partners kunnen dit bieden door voorspelbaar te zijn, ruimte te geven, duidelijk en concreet te communiceren, wederkerigheid mogelijk te maken, steun en begrip te bieden, en ruimte voor individualisme te geven.


Transparantie


Een transparante relatie met betrouwbare gedragingen, een terugkerende structuur, realisme en stabiliteit creëren een gevoel van veiligheid en stabiliteit voor de trauma-overlever. Transparantie is cruciaal, aangezien een gebrek hieraan herbelevingen kan triggeren.


Tijd en ruimte


Een trauma-overlever heeft tijd en ruimte nodig om emoties te verwerken. Partners moeten begrip tonen voor deze behoefte, anders bestaat het risico van terugval in herbelevingen.


Een perspectief


Partners moeten zich bewust zijn van momenten waarop het trauma het heden kan beïnvloeden. Het betrekken van de getraumatiseerde partner bij beslissingen en keuzes helpt bij het herstellen van controle en verbinding.


Een luisterend oor bieden


Onvoorwaardelijke wederkerigheid, zoals het aanbieden van een luisterend oor, empathie, en actieve ondersteuning, is essentieel in een partnerrelatie met complex trauma.


Geen aannames, niet oordelen en invullen


Partners moeten vermijden te oordelen over het trauma-gerelateerde gedrag en zich bewust zijn van de impact van het trauma op het zelfvertrouwen en de veiligheid van de getraumatiseerde partner.


Steun en begrip rond veiligheid


Steun bieden in de opbouwende zin, door vriendelijk, liefdevol, en empathisch te zijn, helpt bij het ontwikkelen van veiligheid en het tonen van kwetsbaarheid.


Eigen keuze


Partners moeten de trauma-overlever betrekken bij beslissingen en keuzes om een gevoel van eigen regie en controle te herstellen.


Ondersteuning in de praktijk


 • Geloven wat de partner heeft doorgemaakt, niet proberen te 'genezen', open communicatie, en zorgen voor een stevig vangnet zijn praktische manieren om ondersteuning te bieden.
 • Geloof wat je partner heeft doorgemaakt
 • Het serieus nemen en geloven van het trauma en de effecten ervan is essentieel voor het opbouwen van vertrouwen en eigenwaarde bij de getraumatiseerde partner.
 • Probeer geen therapeut voor je partner te zijn
 • In plaats van te proberen de pijn weg te nemen, is het effectiever om naast de partner te staan en gevoelens te valideren en te bevestigen.
 • Praat met je partner
 • Het bespreken van trauma's en dagelijkse ervaringen helpt bij het ontwikkelen van perspectief en vermindert schaamte.
 • Vertrouw op jezelf en je partner
 • Uitspraken van vertrouwen en ondersteuning versterken de veerkracht van de trauma-overlever.
 • Zorg voor een stevig vangnet
 • Het delen van emoties en twijfels met anderen, inclusief professionele hulp, biedt ondersteuning voor zowel de getraumatiseerde partner als de andere partner.
 • Wees betrokken bij de behandeling van je partner
 • Betrokkenheid bij therapie geeft inzicht in het proces van de trauma-overlever en bevordert begrip en ondersteuning.
 • Zie de mooie eigenschappen van je partner
 • Het blijven zien van de positieve eigenschappen van de partner bevordert een gezonde relatie.
 • Zorg goed en met aandacht voor jezelf
 • Het luisteren naar eigen behoeftes en grenzen is cruciaal voor het welzijn van beide partners in de relatie met complex trauma.


lichte wolken moon consultancy

🌟 Transformeer je relatie met de Online Relatie-APK Cursus van Moon Consultancy! 🌟


Ben jij op zoek naar een weg om meer verbinding, empathie, begrip en contact te creëren in jouw relatie? Ontdek dan de kracht van de Online Relatie-APK Cursus van Moon Consultancy, speciaal ontworpen om jullie relatie een boost te geven!


Deze cursus biedt een unieke benadering door de waardevolle inzichten van de ervaren relatietherapeut van Moon Consultancy te combineren met de wetenschap van complex trauma en partnerrelaties. Leer op een toegankelijke manier om te gaan met de uitdagingen van complexe traumatische ervaringen binnen jullie relatie.


Belangrijk om te weten: De Online Relatie-APK Cursus is geen vervanging voor face-to-face therapie, maar het vormt een stevige basis om meer begrip, empathie en verbinding tussen partners te bevorderen. Het is de ideale opstap naar een gezondere en liefdevollere relatie.


Wat mag je verwachten van de Online Relatie-APK Cursus?


Diepgaande Inzichten: Ontvang waardevolle inzichten van een zeer ervaren relatietherapeut met ruim 30 jaar praktijkervaring, gespecialiseerd in hechting, trauma, en verbinding.


Concrete Tools: Leer praktische tools en technieken die direct toepasbaar zijn in jullie dagelijks leven om de verbinding te versterken.


Zelfstudie: Volg de cursus in jullie eigen tempo en op een locatie naar keuze, zonder tijdsdruk. Ideaal voor een druk leven!


Veilige Online Omgeving: Ontvang begeleiding en ondersteuning in een veilige online omgeving, waar jullie op eigen kracht kunnen werken aan de groei van jullie relatie.


Investeer in jullie relatie en start vandaag nog met de Online Relatie-APK Cursus van Moon Consultancy. Ervaar de positieve veranderingen in jullie verbinding, begrip en contact. Samen bouwen jullie aan een liefdevolle toekomst.


🚀 Klik nu op de link om meer te ontdekken en je relatie een boost te geven: [Link naar de cursus]


Let op: De Online Relatie-APK Cursus is een waardevolle aanvulling op professionele face-to-face therapie, maar geen vervanging daarvan. Het biedt een goede basis voor meer verbinding en begrip tussen partners.

Reacties