moon consultancy trauma en hechting in relaties
Mirjam Veltman
0

Wat betekent complex trauma in de partnerrelatie?

0

Wat betekent complex trauma?

moon consultancy trauma en hechting in relaties

Het zoeken naar behandeling voor traumaverwerking kan ontmoedigend zijn voor wie al verschillende vormen van behandeling heeft ondergaan. Complex trauma, ook wel complexe PTSS genoemd, ontstaat meestal door langdurige blootstelling aan psychische, emotionele, of lichamelijke mishandeling zonder ontsnappingsmogelijkheid. De symptomen van complex trauma omvatten diepe angst om mensen te vertrouwen, moeite met emotieregulatie, eenzaamheid, herbelevingen, hyperalertheid, gebrek aan hoop, machteloosheid en meer.


Complex trauma en de partnerrelatie


In een partnerrelatie met een trauma-overlever kunnen uitdagingen ontstaan, omdat de hechtingsbasis met de ouders onveilig is. Dit kan leiden tot bindings- en verlatingsangst wanneer er verbinding dreigt te ontstaan. Het delen van persoonlijke ervaringen kan moeilijk zijn, en de partner kan zich machteloos voelen bij de symptomen van complex trauma.


Wat heeft een trauma-overlever nodig?


Trauma-overlevers hebben behoefte aan fundamentele veiligheid, voorspelbaarheid, wederkerigheid, en transparantie in relaties. Het creëren van een duidelijke en transparante relatie met betrouwbaar gedrag, een terugkerende structuur, en stabiliteit helpt de trauma-overlever zich veiliger te voelen en zich open te stellen.


Tijd en ruimte


Een trauma-overlever heeft tijd en ruimte nodig om emoties te verwerken en gebeurtenissen in het juiste perspectief te plaatsen. Begrip en geduld van de partner zijn essentieel. Het herkennen van momenten waarop het trauma het heden kan overnemen, en het bieden van een luisterend oor, dragen bij aan ondersteuning.


Een perspectief


Bewustzijn van de impact van verleden trauma's op het heden is cruciaal. Het betrekken van de trauma-overlever bij beslissingen en keuzes, het bieden van steun, begrip, en het zien van de mooie eigenschappen van de partner helpen bij het ontwikkelen van veiligheid en vertrouwen.


Ondersteuning in de praktijk


Partners kunnen ondersteuning bieden door te geloven wat de trauma-overlever heeft doorgemaakt, geen therapeut te willen zijn, open communicatie te bevorderen, te vertrouwen op elkaar, en een stevig vangnet te creëren. Betrokkenheid bij de behandeling en het zien van de mooie eigenschappen van de partner zijn eveneens belangrijk.


Zorg goed voor jezelf


Het is essentieel voor partners om goed voor zichzelf te zorgen en naar hun eigen behoeftes en grenzen te luisteren. Samenwerken aan een diepere verbinding en begrip in de relatie kan worden ondersteund door online cursussen, zoals die worden aangeboden door Moon Consultancy. Deze cursussen zijn een eerste stap naar kennis en inzicht om elkaar beter te begrijpen in de partnerrelatie. (de cursussen zijn géén vervanging van therapie!)

Reacties