Moon Consultancy negatieve patronen doorbreken
Mirjam Veltman
0

Het doorbreken van destructieve patronen in relaties

0

Het doorbreken van destructieve patronen in relaties

Moon Consultancy negatieve patronen doorbreken

In relaties waar spanningen en conflicten regelmatig de kop opsteken, ontstaan vaak destructieve communicatiepatronen. Deze patronen kunnen de relatie schaden en het is essentieel om ze te herkennen en doorbreken voor positieve verandering. Voordat we ingaan op hoe Moon Consultancy hierbij kan helpen, laten we de drie destructieve patronen in relaties verkennen.


Erkenning van Destructieve Patronen


De beschrijvingen van de destructieve patronen zijn gebaseerd op het werk van Dr. Sue Johnson in haar boek 'Houd me vast' (2008) en het boek 'Kinderen uit de Knel' (2014) door Justine van Lawick en Margreet Visser. Laten we de drie destructieve patronen verkennen:


1. 'Zoek de boef'


Dit patroon wordt gekenmerkt door wederzijdse aanvallen, beschuldigingen en veroordelingen. Het ontstaat wanneer partners zich gekwetst voelen en hun emotionele veiligheid verliezen. Het reactiepatroon wordt geactiveerd door de drang om de controle terug te krijgen, vaak door de ander negatief af te schilderen als de 'boef'.


2. 'De protestpolka'


Dit patroon is subtieler en omvat een dans van eisende protesten en terugtrekken. Een partner eist verbondenheid, terwijl de ander zich terugtrekt en kritiek uitdrukt door stilte. Het is moeilijk te herkennen, en onbegrepen partners klagen vaak over communicatieproblemen en constante spanningen.


3. 'Verstijf en vlucht'


In dit patroon verlaten beide partners de dansvloer van de relatie. Er is sprake van een dodelijke stilte waarin beide partijen zich richten op zelfbescherming en doen alsof ze niets voelen of nodig hebben. Er hangt een voelbare spanning in de lucht, maar de dans lijkt voorbij.


Ontdekking van het Patroon


Om het destructieve patroon te ontdekken, kun je de zin invullen: "Naarmate ik meer ... , ga jij meer ... , waarop ik dan weer meer ... enzovoorts." Dit helpt om het volledige communicatiepatroon in beeld te brengen.


Hoe Moon Consultancy helpt


Het ontdekken en herkennen van het patroon is een eerste stap, maar actie is nodig om het destructieve patroon te doorbreken. Moon Consultancy biedt ondersteuning bij deze cruciale stap. De online cursussen van Moon Consultancy zijn speciaal ontworpen om inzicht te bieden en destructieve patronen te doorbreken in partnerrelaties.


Door de cursussen van Moon Consultancy te volgen, kunnen koppels leren hoe ze effectief kunnen communiceren, destructieve patronen kunnen herkennen en vervangen door gezondere interacties. Deze cursussen dienen als een waardevolle bron van kennis en inzicht, waardoor partners elkaar beter kunnen begrijpen en hun relatie kunnen verbeteren. (Let op! De cursussen zijn géén vervanging voor therapie!).


Het is tijd voor actie! Ga in gesprek en blijf in gesprek, met de deskundige begeleiding van Moon Consultancy.

Reacties