ijskoud hart moon consultancy
Mirjam Veltman
0

Het Ijskoude Hart: Overwinnen van Emotionele Pijn

0

ijskoud hart moon consultancy


Het Ijskoude Hart: Overwinnen van Emotionele Pijn


Ouders streven ernaar om zich zo goed mogelijk af te stemmen op de emotionele behoeften van hun kinderen, maar het bieden van 100% onvoorwaardelijke liefde, 24/7, is natuurlijk onmogelijk. Het is dan ook niet verrassend dat veel mesen enkele jeugdervaringen hebben waarin hun ouders niet emotioneel adequaat reageerden. We dragen allemaal wat "oud zeer" met ons mee, een restant van emotionele pijn. Gelukkig komen er op volwassen leeftijd genoeg positieve en liefdevolle ervaringen bij die dit goed compenseren.


Voor sommigen zijn pijnlijke jeugdervaringen echter zo vaak voorgekomen dat het toelaten van liefde nu pijn doet. Het hart lijkt als het ware bevroren uit zelfbescherming. Wanneer liefde en warmte zich aandienen, begint het ontdooien van het hart. Helaas is dit proces net zo pijnlijk als bevroren vingers onder warm water. En meer pijn is wel het laatste wat we op dat moment willen, dus blijven we liever afgesloten. Dat is begrijpelijk, maar tegelijkertijd ook merkwaardig. Als we het niet zouden overwegen om onze bevroren vingers te laten afsterven, waarom dan wel ons hart? Niemand kan immers overleven in een staat van kou en eenzaamheid. Als sociale wezens hebben we verbinding met anderen nodig...


De kunst is om te beginnen met het toelaten van een heel klein béétje warmte, maar niet te veel, en vervolgens geleidelijk de temperatuur op te voeren terwijl je af en toe de kraan dichtdraait om te wennen. Pas wanneer de pijn draaglijk wordt, kun je de kraan helemaal opendraaien en de warmte volledig door je aderen laten stromen. Wanneer het warme bloed door je hart stroomt, wordt ook je brein gevoed met liefde.


Het effect is overweldigend. Vervelende herinneringen kunnen dan plaats maken voor liefdevolle momenten uit het heden, die worden vastgelegd in nieuwe synaptische verbindingen in je hersenen. Als je open blijft staan voor wat er op je pad komt en toestaat dat het door je heen stroomt, worden deze verbindingen steeds een stukje sterker.


Zelfs als het gaat om emotionele pijn, is verbinding van vitaal belang...

Wil je meer weten en leren over hechting en de liefde?

Op deze site vind je alle informatie: https://onlinerelatiecursus.nl/


Reacties